Hacktivity 2009 2. nap összegzés, zárszó

A második nap fáradtan kezdődött, megreggeliztünk, és időben érkeztünk a kiválasztott előadásainkra. Ahogy már írtam, a Citrix Workshop kevesebb embert vonzott mint a B terem előadásai, utólagosan azt hallottam véleményként, hogy a francia akcentussal angolul beszélő előadó nyelvileg volt csak kritizálható, de a tartalom nagyonis impozáns volt.

Höltzl Péter előadása a naplózó rendszerek friss újdonságairól az új RFC-kről felettébb érdekes volt számomra, hiszen nemrég ebben a témában állítottunk össze rendszert. Az előadás végeztével rövid szünet következett, ezalatt összeszedtük a csapatot újra, és a wargameben szorongatott első helyezett lekörözését vettük célba.

Ezalatt én a soros port hackelhetőségéről tartott igen szakmai előadást hallgattam, érdekes volt a történelemnek számító információktól eljutni az ezer métert(!) áthidaló sorosporti rs232 csatlakozás bemutató megoldásig. Mert a soros portok biztonságosak, ha csak azokat alkalmazzuk egy eszköz konfigurációjához (UPS-ek, switchek, meg minden más). A történetek között szerepelt egy olyan betörés amit egy szünetmentesen keresztül hajtottak végre, a szünetmentes modemes RS232-es távmenedzsmentje mellett a helyi gazda a belső hálózatos kártyát aktiválta, és a támadó a menedzsment eszköz RISC processzorába modemen bejutva a LAN kártyán jutott be a belső hálóba.

A GI John projektet a fejlesztő Bucsay Balázs mutatta be, az architektúra grid computing jellegű használatának előnyei az első pillanatban szembetűnőek, elosztott jelszóhash törés, mindekinek valamit tennie is kell (saját CPU idő szentelni mások hash-einek törösére) hogy a saját hash-eit beküldhesse, minél több tagot számlál annál gyorsabb és sikeresebb a hash feltörése.

Az oracle adatbázis authentikáció alatt zárták le a wargame szerverét, sajnos az utolsó 8 perc alatt kezdhettük volna meg a 3-ik szintet, de sajnos a megszerzett hálózati kulccsal az egyetlen linuxos gép (az enyém) nem volt hajlandó felmenni arra a wifire ahonnan a feladatot el lehetett végezni. Itt jegyezném meg, hogy gép volt elég nálunk, de mind windows…

A játék lezárása után más csak olyan kerekeasztal szerű előadások voltak amiket általában már ténylegesen kis létszám hallgat, mi a fáradság miatt is azt az utat választottuk, hogy hazajövünk. Ekkor javasolták, hogy el tudjuk vinni a nyereményünket, csak egy fotó erejéig még maradjunk.

A fotót reméljük valahol viszont fogjuk látni.

Összességében sikeresnek mondhatjuk a konferencia látogatásunkat, az előre kiválasztott előadásokon sok érdekes és gondolatébresztő infomációhoz jutottunk, mgismertettük a Webshark nevet, és elismerő véleményeket gyűjtöttünk be.  Emellett bizonyítottan jól tudunk csapatban dolgozni, és ez megint egy jó élmény.

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

Szia! Köszi a dicséretet! A nevemet lécci javítsd ki! Remélem tudtam segíteni a meg nem nevezett syslogos projektedhez!

Jogos, már javítottam is (2 helyen hibáztam el).

Amit első nekifutásban fogunk implementálni azt szerintem itt dokumentálom is majd, amiről pedig beszéltünk, az a jövőbeli folytatása lesz (mert ki szereti, ha a webes statisztikája csonka egy-egy elveszett logsor miatt :)

Király! Ha kell segítség, megtalálsz!

Vélemény, hozzászólás?

(kötelező)

(kötelező)