Konferencián voltam

Csütörtökön egy egész napos konferencián voltam amit a NetAcademia rendezett meg. A konferencia cím Ethical Hacking volt, ami nagyjából annyit takar, hogy a rendszereket védő IT szakembereknek bemutatják a rendszereket támadó hackerek technikáit, megtanítják azokat használni, és az így szerzett tudás segítségével jobban meg tudják védeni a rendszerüket.

Mielőtt bárki belemenne a hacker vagy cracker témába, jelezném, hogy a meghívott angol előadó előszeretettel használta a hacker szót, és sűrűn emelte ki, hogy blackhat, és whitehat. Tehát igenis egy hacker az hacker, csak a célja lehet jó és rossz is.

Ebből kiindulva már tudhatjátok, az első előadó az angol Rajive Kapoor volt, és egy érdekes, átfogó képet nyújtott a nemzetközi IT biztonságtechnikai helyzetről, és nagy halom történetet mutatott be az elmúlt pár hónap IT biztonsági eseményeiről. Rozsdás angol tudásom ellenére 90% -ig értettem az előadást, és nagyon élvezetes volt.

A további előadások során sok technikai bemutatóval tűzdelt érdekes témát mutattak be, nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, de lényeg, hogy olyan trükköket is láttam amiket magam még kipróbálni nem mertem.

Az előadások között volt egy kevésbé technikai jellegű, mint inkább emberi téma is. Az angol kifejezés a Social Engineering, ami mögött azt kell érteni, hogy az emberi tényezőt használjuk ki a kívánt adatok, információk megszerzéséhez. Érdekes technikákat hallhattunk arról, hogyan kell egy portást átvágni, a cigarettások között beférkőzni egy cégbe, vagy akár egy hálózati lehallgató telepítéséhez a teherportát kihasználni. Természetesen mindezen technikák bemutatása azzal a céllal történt, hogy lássuk, a megfelelő oktatással a kollégák megtaníthatóak az ilyen jellegű támadások elkerülésére.

Az egész konferencia azonban kalandokat is rejtett magában, az első, hogy elvesztettük a parkolójegyet, azonban azt hamar megtalálták, és az információn meg is lett. A másik, hogy a kollégám a telefonját ami merülőfélben volt, lecserélte egy másikra, de a lemerült telefont is magával hurcolta. És elfelejtette, hogy hova tette, így egy teljes előadás alatt magába roskadva gondolkozott azon, hogy milyen információkat is veszített el így. Természetesen nem veszett el a telefon, csak alaposabban kellett volna beletúrnunk a notebook táskába ami magunkkal hurcoltunk egész végig.

A konferencia végén csodaszép látogatási bizonyítványt is kaptunk, és én személy szerint nagy kedvet a tanfolyamhoz, csak sajnos meghaladja az anyagi lehetőségeimet.

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

Még nincsenek hozzászólások.

Vélemény, hozzászólás?

(kötelező)

(kötelező)